Hem


sintra


drivs av konsthantverkare och startade 1984. Sedan dess är Sintra väl etablerat bland dem som söker spännande konsthantverk. Du träffar alltid en kunnig konsthantverkare i butiken och vi hjälper dig gärna.

I anslutning till butiken ligger galleriet. Hit är du välkommen för att se intressanta utställningar med konsthantverk från hela landet.

In english:


A contemporary crafts shop and gallery, established 1984; in the charming and picturesque district of Haga located in the central part of Gothenburg. This is the place where you will find high quality and innovative hand made ceramic, glass and jewelry produced by the members of the Sintra cooperative. At Sintra you always find an artist that will guide you and help find what you are looking for.


In the gallery you will explore interesting exhibitions with contemporary crafts both from Sweden and other countries.

i galleriet

fönsterutställning

fönsterutställning

sintra stöds av

i galleriet

HEDVIG HAMMARBERG

16 sep - 4 okt 2023


Beskaffenheter

Inspirationen till mitt arbete hittar jag nästan alltid i det vardagliga. De senaste åren har fasadernas ytor längs de gator jag rör mig på intresserat mig särskilt. Jag förundras av människans strävan efter det funktionella och det rationella men också efter skönhet. Den

korrugerade plåten, spritputsen och betongen gjuten i brädform har kommit att fungera som en sorts avgränsning i formvärlden. Genom att översätta eller kanske snarare omarbeta dessa fasadmaterial i lera, fråntas de en del av sina ursprungliga egenskaper medan andra tillkommer. På omvägar via ögat, handen och lerans betingelser uppstår något nytt. I den här utställningen har även naturen smugit sig in och på de tysta fasadmaterialen har skuggbilder landat.


Hedvig Hammarberg är keramiker, utbildad vid HDK – Högskolan för design och konsthantverk och har en master i keramikkonst (2009). Hon är baserad i Göteborg med ateljé i Sockerbruket nära älven och Röda Sten.

Hennes arbeten finner sin näring i det urbana och spänner från skulptur till bruksproduktion. Hon arbetar i olika stengodsleror som kavlas ringlas och trycks i gipsformar. Ytorna lämnas oftast matta och oglaserade men inte sällan begjutna med infärgad lera.


INSTAGRAM


fönsterutställning

MARIA LILIEGREN 

16 sep - 4 okt 2023


Min blomstrande värld

Mitt keramiska arbete har länge handlat om bruksgods, att göra vacker keramik, användbar i din vardag och som kan bringa dig glädje. Funktionen har varit viktig. Det praktiska har haft en central plats i mitt hantverk.

Men sedan en tid tillbaka har jag upptäckt att det är så otroligt befriande att lägga bort tanken om funktion. Att få skapa fritt. Låta kreativiteten få större plats. Försvinna in i en värld av fantasi och vackra former. Det behöver inte präglas av en praktisk funktion. Att vara vacker och väcka positiva känslor hos betraktaren är funktion nog. Kanske blir den lusten och behovet ännu större när världen utanför, till stora delar består av kaos, krig och annat elände. Att då få fördjupa mig i min kreativitet och arbeta bara av lust, det är en ynnest.

Jag gör mina blommor för hand. Kronblad för kronblad. Ibland tänker jag att det här är nog min meditation. Att sitta en hel dag och skapa den ena blomman efter den andra, alla olika men ändå sammanhängande. Tillsammans skapar de en helhet, en form, ett uttryck som gör mig glad. Som att sitta mitt i en blomsteräng. Välkommen till min blomstervärld.

/Maria Liliegren


Maria är utbildad på Glas og keramikskolen på Bornholm, keramiklinjen Grebbestads folkhögskola keramik, Højskolen Bornholm, keramik.

Driver sin egen verkstad/butik (Per Helsas gård) sedan 2010 i Ystad.


INSTAGRAM
fönsterutställning

ANTONIA LINDELL 

16 sep - 4 okt 2023


”Min tanke är att utmana glaset som material. Jag utgår alltid från flytande glas som är ca 1100 grader varmt. Jag munblåser glasdelar och formar glasmassan med tidningspapper och med olika verktyg. Varje del görs en och en för hand, hålen görs direkt i det flytande glaset.

Jag bygger ihop glasdelarna med metall och med gummi skyddade muttrar. Det tar tid och kan vara frustrerande men det är också en kul process.

Det blir glasdjur hundar, hästar eller kanske kaniner?!


Mina glasskulpturer talar till en.

De visar känslor, de är starka, stolta, glada, ledsna, trötta, pigga, nyfikna. De lyssnar och har empati.

Du behöver inte rasta den och den smutsar inte ner, drar inte in halva skogen efter en promenad. Den äter inget, är allergivänlig, du vet alltid var du har den. Den hoppar inte på främmande, är inte rymningsbenägen och den jagar inte katten.”

/Antonia Lindell


Antonia Lindell är glasblåsare och glaskonstnär.

Utbildad på Orrefors glasskola i Sverige och på KADK Kongelige Akademi Design i Nexø på Bornholm i Danmark. Har sin ateljé mitt i Skåne.

Antonia har haft flera utställningar både i Sverige och utomlands. Hennes glaskonst har fört henne till många platser i världen. Bland annat till luciafirande i Syracusa på Sicilien, till Australien och Japan.

Medlem i Glasakademin.


INSTAGRAM
webmaster. Stina Widén    stinawiden@mac.com